Helsingfors stad artificiella intelligenssystem
Bekanta dig med användningsfall där vi för tillfället använder artificiell intelligens som en del av stadens tjänster.
Kultur- och fritidssektorn
Sommarsedelbotten
Sommarsedelbotten är en chatbot som har tagits i bruk av Helsingfors stads kultur- och fritidssektor och som ger råd och vägledning i frågor som rör ansökan om och användning av sommarsedeln. Tjänsten förbättrar kundernas möjligheter att ta kontakt, även utanför kundservice- och öppettider. Chatbotten svarar på frågor dygnet runt och ger möjlighet att under öppettider övergå till livechatt för att fortsätta diskussionen med en kundrådgivare.
Den nya digitala kontaktkanalen möjliggör kundernas självbetjäning och ger aktuell information om ansökan och användning av sommarsedeln samt ger vägledning till ungdomar och arbetsgivare i frågor som rör arbete och jobbsökande.
Tjänsten förbättrar tillgängligheten till kundservice, förbättrar kundupplevelsen och ökar interaktiviteten i självbetjäningen samt påskyndar att hitta relevant information för varje kund jämfört med att söka information på webbplatsen.
Botten utvecklas på basen av data som samlas in från kundservice för att besvara de vanligaste frågorna som rör ansökan och användning av sommarsedeln.
Boende och miljö
Parkeringsroboten
Parkeringsroboten är en kundservicekanal för stadens parkering, som automatiskt besvarar invånares och besökares frågor om parkering dygnet runt. Tjänsten är tillgänglig på stadens webbplats om parkering. Chatboten kan ge information och råd om exempelvis parkeringstecken för invånare, priser för parkering eller avgifter för felparkering.
Med tjänsten vill man förbättra tillgången till rådgivning kring parkering och kundupplevelsen, samt göra självbetjäningen mer interaktiv. Med tjänstens hjälp kan enskilda kunder hitta relevant information snabbare än om de skulle leta efter den på en webbplats. Genom tjänsten vill man också undersöka de möjligheter som ny teknologi för med sig gällande parkeringstjänster.
Tjänsten använder analys av naturligt språk för att identifiera ämnen som intresserar kunden utifrån de söktermer eller meningar som kunden skriver in. Tjänsten svarar utifrån de samtalsvägar som den lärt sig och bakgrundsmaterial i form av öppna data om kundens intressen och position i enlighet med kundens samtycke.
Frilufts chattbot Urho
Frilufts chattbot Urho är Helsingfors stads rådgivningstjänsts dygnetruntkanal för kundservice för att förbättra tillgängligheten och kundupplevelsen samt öka växelverkan i självbetjäningen. Med tjänsten blir det snabbare att hitta kundspecifikt relevanta uppgifter jämfört med att söka efter uppgifter på webbplatsen.
I den första fasen används chattbotten på webbplatsen för motion och friluftsliv. Tjänsten är avsedd för alla intresserade. Botten kan till exempel svara på frågor i anslutning till idrottsanläggningar och -tjänster och friluftsaktiviteter. Tjänsten fungerar regelbaserat enligt par av frågor och svar och dialoger som experter på rådgivning och ämnesområdena sammanställt. Tjänsten ökar effektiviteten genom att automatisera vanliga frågor.
Social-, hälsovårds- och räddningssektor
Sotebotti Hester
Sotebotti Hester är en gemensam chatbot för social-, hälsovårds- och räddningssektorn. Hester innehåller flera olika kompetensdatabaser som har förenats i en och samma bot. Samma svar kan användas i många olika diskussioner för att till exempel undvika överlappande svar på samma fråga från rådgivningsbyrån och hälsostationen. Kunden har möjlighet att byta från Hester till en chatt inom social-, hälsovårds- och räddningstjänsterna efter eget val.
Innehållsbeskrivning:
Hälsotjänster: Sjukdomar i alla åldrar samt frågor kring främjande av hälsa, munhälsovård, fysioterapi, ergoterapi och psykisk hälsa. Råd om att sköta ärenden på hälsostationen och boka tid. I chatten kan man också få några sjukintyg, laboratorieremisser och servicesedlar.
Rådgivningstjänster: Frågor kring föräldraskap, graviditet och barnomsorg. I rådgivningsbyråns chatt kan man också boka tid för myndiga personer. Det är inte möjligt att sköta ärenden för barn.
Seniortjänster: Råd och information om de mest efterfrågade social- och hälsovårdstjänsterna, tips för en aktiv vardag, för att upprätthålla funktionsförmågan, för boende och för rörlighet. Dessutom svarar botten på de vanligaste frågorna om hjälpmedelstjänster.
Socialtjänster för vuxna och ungdomar över 16 år och frågor som rör ungdomar: Råd och information i olika livssituationer. Stöd för att klara sig i vardagen, såsom försörjning, boende, relationer, arbete, studier, psykisk hälsa och studenthälsa.
För innehållsproduktionen i chatbotten svarar de utsedda yrkesverksamma inom barnhälsovården, munhälsovården, psykiatri- och missbrukstjänsterna, Seniorinfo, hälsovårdstjänsterna, ungdomstjänsterna samt vuxensocialarbetet.
Tjänsten fungerar regelbaserat enligt par av frågor och svar och dialoger som experter på tjänsterna sammanställt.
Tjänsten möjliggör också snabb respons, proaktiv kommunikation och utveckling av verksamheten för aktuella frågor av intresse för kunderna på grundval av diskussionsanalys. Tjänsten möjliggör automatisk insamling av preliminära uppgifter, vilket påskyndar kundtjänstsituationen.
Kultur och fritid
Bibliotekets smarta…
IMMS (Intelligent Material Management System) är ett smart materialadministrationssystem som omfattar hela bibliotekets samling. Stadsbibliotekets samling innehåller omkring 1,8 miljoner volymer. Det smarta systemet för materialadministration införskaffades när stadsbiblioteket övergick från egna biblioteksspecifika samlingar till en gemensam samling. Genom förändringen ville man möjliggöra att materialet rör sig fritt mellan biblioteken. Systemet togs i bruk i maj 2019 och har sedan dess varit i bruk, men fortfarande i driftsättningsskedet. Systemet har möjliggjort en situation där största delen av samlingarna flyter, det vill säga rör sig fritt mellan biblioteken.
Tack vare det flytande materialet kan kunderna påverka respektive biblioteks utbud genom sitt eget agerande. Returneringar påverkar bibliotekens utbud. Systemets definitioner kan ändras utifrån rapporter och observationer. Genom jämn fördelning av nytt material strävar man efter att inget bibliotek på grund av sin storlek ska ha en ojämlik ställning, och därmed också efter jämlikhet mellan de olika bibliotekens kunder.
Med hjälp av tjänsten kan man följa upp och spåra volymernas rörelser. Materialets plats kan ses i realtid med hjälp av de RFID-koder som är fastklistrade på materialet. Det material som Helsingfors stadsbibliotek har för utlåning försågs med koder innan systemet togs i bruk. RFID-koder används också i transportenheter, vid automatisk sortering och för att identifiera specialhyllor.
Bibliotekssystemet är inte avsett för logistisk uppföljning av material, och därför kompletterar detta nya system effektivt de data som finns om volymernas rörlighet. Bibliotekets experter kan styra hur materialet rör sig mellan biblioteken med hjälp av parametrar och regler i systemet. På detta sätt kan man exempelvis styra bibliotekshyllornas fyllnadsgrad så att materialet kan presenteras för kunderna på ett bättre sätt. Det materialhotell som skapats under implementeringen av det smarta systemet för materialadministration balanserar överfyllda hyllor på grund av exempelvis säsongsvariationer och renoveringar av bibliotek. Kunderna har inte fysisk tillgång till materialhotellet, men materialet kan reserveras. Materialhotellet finns i biblioteksbyggnaden i Böle, i närheten av stadsbibliotekets gemensamma centrala sortering.
Ibruktagandet av systemet har minskat den manuella logistiken för personalen. Materialet kan hanteras exempelvis genom att flytta reservationer lådvis, då man tidigare har tvingats göra detta en volym i taget. Effektivisering av hanteringen av reservationer är nödvändig eftersom antalet reservationer har ökat mycket under de senaste åren. Genom effektiviserad hantering frigörs också personalens arbetstid från logistik till annat biblioteksarbete.
Till tjänsten hör en mobilapplikation för bibliotekspersonalen. Med hjälp av mobilapplikationen kan material flyttas till den centrala sorteringen eller till bibliotekets hyllor, antingen en låda i taget eller vid behov en volym i taget. Med hjälp av applikationen kan personalen också se uppgifter som är specifika för en volym, hylla eller transportenhet (aktuell information och tidigare rörelser). Systemet har byggts upp av danska Lyngsoe Systems i samarbete med allmänna bibliotek i Danmark. I systemet hanteras endast materialuppgifter, inga personuppgifter om kunder.
Stadsmiljö
Hyresbostadsbot
Hittahyresbostadsbotten är Helsingfors stads bostadstjänsters dygnetruntkanal för kundservice för att förbättra tillgängligheten och kundupplevelsen samt öka växelverkan i självbetjäningen. Med tjänsten blir det snabbare att hitta kundspecifikt relevanta uppgifter jämfört med att söka efter uppgifter på webbplatsen.
Tjänsten är avsedd för alla intresserade. Chattbotten kan till exempel svara på frågor gällande bostadssökning. Tjänsten fungerar regelbaserat enligt par av frågor och svar och dialoger som experter vid rådgivningen för bostadssökning sammanställt. Tjänsten ökar effektiviteten genom att automatisera vanliga frågor.
Kultur och fritid
Rekommendationsrobot for Odes…
Obotti är Helsingfors centrumbibliotek Odes chattbot för bokrekommendationer. Tjänsten rekommenderar böcker ur centrumbiblioteket Odes tillgängliga utbud utifrån kundens intresse och respons. Tjänsten riktar sig till alla kunder hos centrumbiblioteket Ode och kan laddas ner som mobilapplikation till Android- och iOS-enheter.
Tjänsten strävar efter att utifrån kontextuell analys rekommendera böcker som kunden inte annars skulle hitta. Med tjänstens hjälp vill man presentera centrumbiblioteket Odes tillgängliga material på ett sätt som är intressant för kunden och hjälpa kunderna att hitta intressant och nytt material. Det material som rekommenderas är fritt tillgängligt i centrumbiblioteket Odes utbud vid rekommendationens tidpunkt.
Tjänsten är indelad enligt teman i sex olika chattbotar, som rekommenderar innehåll enligt respektive tema. Man kan be tjänsten om rekommendationer med hjälp av färdiga svaralternativ eller ange söktermer i form av text eller tal. Tjänsten använder kontextuell analys av naturligt språk för att identifiera kundens intresse och rekommendera böcker enligt dem.
Ekonimiförvaltningstjänsten / Talpa Helsingfors
Talbotti
Talbotti är en elektronisk kontaktkanal som implementeras av Helsingfors stads finansförvaltningstjänst. Talbots syfte är att förbättra och öka kundkontaktsmöjligheter, även utanför kundtjänstens öppettider. Chatboten svarar på frågor dygnet runt och erbjuder, inom öppettiderna, möjlighet att byta till livechat för att fortsätta diskussion med en kundrådgivare.
Den nya kontaktkanalen gör självbetjäning möjligt för kunderna och dessutom råder, tillhandhåller aktuell information, länkar till olika webbsidor och snabbar upp informationssökningen för kommuninvånare och stadsanställda.påskyndar Sök efter information för invånare och stadsanställda. Chatbotten lär sig att svara på de mest typiskap frågorna om fakturering och ekonomihanteringstjänster med hjälp av de uppgifter som samlas in i kundtjänsten.