Tutustu tekoälyrekisteriin

Mikä on tekoälyrekisteri? Mitä tietoa löydän tältä sivulta?

Tekoälyrekisteri on ikkuna Helsingin kaupungin käytössä oleviin tekoälyjärjestelmiin. Rekisterin kautta pääset tutustumaan kaupungin tekoälyjärjestelmien yleisiin kuvauksiin, tai tutkimaan oman mielenkiintosi mukaan niiden tarkempia tietoja. Tekoälyrekisterin kautta voit myös antaa palautetta, ja osallistua siten rakentamaan Helsinkiin vastavuoroista, ihmiskeskeistä tekoälyä.

Jos haluat tutustua lisää tekolyrekisteriin, voit ladata englanninkielisen raportin ’Public AI Registers’ täältä.






Kuinka tekoäly vaikuttaa minuun ja jokapäiväiseen elämääni?

Tekoälystä on tullut erottamaton osa arkeamme. Helsingin tavoitteena on kaupungin palveluiden saatavuuden ja asiakaskokemuksen parantaminen, ja näissä tekoäly voi auttaa: esimerkiksi kaupungin chatbot-kokeilut ovat askel siihen, että palvelut olisivat saavutettavissa mistä vain ja milloin vain. Tälläkin hetkellä kaupungilla on käynnissä lukuisia tekoälykokeiluja eri toimialoilla.

Mitä tekoäly tarkoittaa? Mihin tekoälyä käytetään?

Tekoälyllä tarkoitetaan järjestelmiä, jotka havainnovat ympäristöä ja käsittelevät tietoa niille annetun tavoitteen saavuttamiseksi ilman ohjausta. Tekoäly voi esimerkiksi suositella kirjaston asiakaalle sopivia kirjoja, tai antaa toimintaohjeita neuvola-asiointiin. Sillä tavoitellaan esimerkiksi helppoa ja nopeaa tiedon löytämistä, esineiden tai ihmisten tunnistamista, osuvia suosituksia tai tehokkaampaa liikenteenohjausta. Ihmistä tarvitaan opettamaan ja valvomaan konetta; tekoälyn toiminnasta vastaa aina ihminen.






Mitä vastuullisuuden periaatteita tekoälyn käytössä noudatetaan?

Teknologian ja tekoälyn tulee julkisissa palveluissa toimia samalla vastuullisuuden, avoimuuden ja turvallisuuden periaatteella kuin kaupungin muukin toiminta. Kaupungeilla on asukkaistaan eri palvelujen kautta valtavasti tietoa, mutta Helsingissä kaupunkilaisdataa ja tekoälyä hyödynnetään vain asukkaiden luvalla. Tavoitteena on, että jokaisella on pääsy ymmärrettävään ja ajantasaiseen tietoon siitä, kuinka algoritmit vaikuttavat hänen elämäänsä. Siksi kehitimme Helsingin tekoälyrekisterin.